Het is de ultieme wildlife ervaring, zegt David Quammen. Het is ook een diep bevredigende manier om tijd op deze aarde door te brengen.

Bij de beste safari’s gaat het er niet alleen om dieren te zien, maar ook om ze in hun natuurlijke omgeving te beleven. Je wordt wakker met giraffen die buiten je tent grazen, je houdt een oogje in het zeil voor leeuwen als je door de bush rijdt, en olifanten dwalen over wegen waar auto’s door rangers zijn tegengehouden om de pachyderms doorgang te verlenen.

Oog in oog met de meest prachtige dieren

En dan zijn er nog die andere ervaringen die dat alles overstijgen: te voet oog in oog komen met een jachtluipaard of luipaard; wilde honden zien spelen; hyena’s ‘s nachts horen lachen rond een prooi die ze nog niet hebben gedood. Dit zijn het soort momenten die safari’s zo bijzonder maken.

Je hoeft geen expert in dierengedrag te zijn om van een safari te genieten, maar meer te weten komen over de dieren en hun leefomgeving is een van de geneugten van de ervaring. Het is prachtig om te weten, bijvoorbeeld, dat leeuwen tot 20 uur per dag slapen en dat impala’s een van de meest voorkomende prooien voor leeuwen zijn. Als je die wezens in levende lijve ziet, verdiept je begrip.

De beste safari’s ter wereld

Kenia is de thuisbasis van enkele van Afrika’s beste safari’s. Het land telt meer dan 40 nationale parken en reservaten, waaronder Masai Mara National Reserve, Amboseli National Park, Samburu National Reserve, en Lake Nakuru National Park.

Privé-reservaten bieden de mogelijkheid om zowel groot wild als vogels te zien, en sommige hebben ook mogelijkheden voor wandelsafari’s of overnachtingskamperen.

Kenia’s meer afgelegen bestemmingen bieden de mogelijkheid om meer ongewone diersoorten te spotten. In Samburu National Reserve, waar bijna alle bezoekers op mobiele safari gaan, heb je grote kans cheeta’s en luipaarden te zien, zelfs als je geen leeuwen of olifanten ziet. Garissa wordt minder bezocht dan andere delen van Kenia omdat het dicht bij Somalië ligt – het toneel van jarenlang terroristisch geweld – en grenst aan Tanzania. Maar deze streek biedt enkele geweldige wildlife ervaringen, met uitstekende kansen om cheetah en wilde hond te zien. Het Lewa Wildlife Conservancy biedt een andere goede bestemming voor wie geïnteresseerd is in ongewone soorten, met wilde honden en hirola antilopen.

Safari’s in alle soorten en maten

Kenia is een bestemming waar je voor bijna elk budget van een safari kunt genieten. Er is keuze uit luxe kampen van topklasse, meer bescheiden geprijsde tentenkampen, mobiele safari’s met kampeeruitrusting, lodges – zelfs kamers in plaatselijke huizen. Het belangrijkste is dat je plant wat voor soort ervaring je wilt hebben en dan je bestemming dienovereenkomstig kiest.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen