De tempel van Angkor Wat is een van de mooiste en schitterendste bouwwerken op aarde. Al eeuwenlang worden mensen aangetrokken door de serene grootsheid en mystiek ervan; het is een plaats waar je je kunt verliezen in het wonder van de schoonheid van de natuur. Toch zien maar weinig toeristen die Siem Reap bezoeken alles wat Angkor Wat te bieden heeft – ze brengen hun tijd alleen door bij de tempels zelf en missen zo een aantal werkelijk adembenemende landschappen. Het is echter nog niet te laat: we willen dat je dit zelf ervaart! Daarom stelden we deze 5 redenen op als inleiding op onze blogreeks over Angkor Wat, zodat je vóór je volgende reis weet wat je daar te wachten staat!

Wat is Angkor Wat

Angkor Wat is een tempelcomplex in Cambodja en een van de grootste religieuze monumenten in de wereld. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een Hindoeïstische tempel gewijd aan de god Vishnu voor het Khmer Rijk, en veranderde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de 12e eeuw. Het Angkor Wat Tempelcomplex, dat onder andere verschillende tempels en twee kunstmatige stuwmeren omvat, beslaat een oppervlakte die groter is dan die van Rome’s Vaticaanstad. Gezien zijn omvang en lange geschiedenis wordt het wel “het Achtste Wereldwonder” genoemd.

Hoe er te komen

Angkor Wat bezoeken is eenvoudig, maar spring niet zomaar op een vliegtuig en vlieg weg! Siem Reap is de stad die het dichtst bij Angkor Wat ligt, op slechts 5 km afstand. Er zijn vele manieren om in de stad te komen – over land of door de lucht – maar onze favoriete manier van vervoer is beslist over de weg. Niet alleen ben je onderweg getuige van adembenemende landschappen, het geeft je ook de gelegenheid om tijdens je reis even te pauzeren zodat je in je op kunt nemen wat je ziet. De rit zelf duurt ongeveer 90 minuten, afhankelijk van de verkeerssituatie. Eenmaal in Siem Reap hoef je alleen maar je ticket online te boeken, en dan bij een van de poorten te verschijnen waar een Engelssprekende gids je je rond te leiden.

Reden 1: De Preah Khan tempel

De Preah Khan tempel is een prachtige tempel die vooral bekend is om zijn grote vijver en prachtige lotusbloesems, maar is een minder bekend complex dat je evenveel te ontdekken geeft

De vijvers voor de tempels zijn de thuisbasis van honderden roze lotusbloemen, die wit worden op tijd voor de regenretraite in juli.

Een andere populaire bezienswaardigheid op deze plek is Elephant Terrace, met vier stenen stupa’s in elke hoek van een enorme binnenplaats met indrukwekkende gebeeldhouwde stenen balustrades aan alle kanten. Het is misschien wel een van onze favoriete plekken als het gaat om architectonische details!

Reden 2: De Bayon tempel

De Bayon tempel is klein, maar is zeker een bezoek waard. Het is een oud Khmer monument met prachtig uitgehouwen stenen gezichten van godheden op de buitenmuren

Als je in maart of april bezoekt, kun je de prachtige bloesems zien van de bomen die dit schilderachtige gebouw omringen.

Reden 3: Ta Keo, de boeddhistische hemeltempel

…En dat brengt ons bij Ta Keo, dat vooral bekend is om zijn vijf verdiepingen hoge bouwwerk in zandsteen en lateriet, dat koning Jayavarman V (AD 968 – 1001) – een van Cambodja’s grootste koningen – bouwde als Mahay ana boeddhistische tempel. Elke verdieping van de tempel is gewijd aan een verschillend niveau van verlichting, en in de buurt van deze tempel zie je ook een van Angkor Wat’s populairste bezienswaardigheden: het Olifantenterras.

Reden 4: De Bayon en Ta Prohm tempels

…En met die laatste twee plekken zijn we bij onze vierde reden aangekomen! De Bayon en Ta Prohm tempels zijn beide door een muur met elkaar verbonden, waardoor ze gemakkelijk van elkaar te voet te bereiken zijn. Ze konden echter niet meer van elkaar verschillen!

De Bayon Tempel werd gebouwd als Mahayana boeddhistisch klooster en heiligdom tijdens de regering van Jayavarman VII in de late 12de eeuw. Hij herbergt 216 raadselachtige gezichten op zijn torens – gezichten die versierd zijn met het evenbeeld van Jayavarman VII zelf.

De Ta Prohm tempel werd nooit afgebouwd, waardoor hij er nogal ongezellig uitziet, maar is zeker een bezoek waard als je wilt zien wat de natuur in de loop van de tijd met oude tempels doet…

Reden 5: De Roluos Groep

De laatste maar zeker niet de minste op onze lijst van redenen waarom je Angkor Wat zou moeten bezoeken is de Roluos Groep, waar je de Preah Ko tempel en de Bakong tempel vlak om de hoek van elkaar vindt. Beide werden in 879 na Chr. tijdens de regering van koning Indravarman I gebouwd als Hindoeïstische tempels. Ze zijn klein in vergelijking met veel andere in de omgeving, maar zijn nogal bijzonder omdat ze in goede staat van bewaring blijven. Een andere reden om ze te bezoeken is het prachtige houtsnijwerk, dat taferelen uit zowel het hindoeïsme als het boeddhisme uitbeeldt. Na de verkenning van deze tempels raden we je aan wat tijd bij een waterval door te brengen om van de rust te genieten voor je teruggaat naar Siem Reap…

Als je Angkor Wat tenminste één keer in je leven wilt bezoeken, dan is het zeer aan te bevelen dit artikel te lezen, want het bevat alle informatie die je over een bezoek aan deze historische plaats nodig zou kunnen hebben!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen