Vikingen zijn een van de beroemdste mensen die ooit uit Scandinavië zijn voortgekomen. Het waren woeste krijgers, bekwame zeevaarders, en ze veroverden een groot deel van Europa in de late achtste eeuw. Er is iets aan hun cultuur dat ze voor ons eindeloos fascinerend maakt – maar wat moet je eigenlijk doen als je het Vikingleven zelf wilt ervaren? Geen zorgen; we hebben je gedekt met deze lijst van de beste vikingplaatsen in Noorwegen!

1) Tønsberg

Tønsberg is een kleine stad in het zuidwesten van Noorwegen. Het is bekend om zijn mooie haven en zijn historische betekenis – archeologische opgravingen hebben bewijzen blootgelegd van een nederzetting uit de vikingtijd. De ‘Oude Koningen’ berg, dicht bij Tønsberg, heeft ook enkele mooie voorbeelden van runeninscripties die door de vroege bewoners werden achtergelaten.

2) Kaupang

Kaupang is een openluchtmuseum even buiten Larvik. Je vindt er gereconstrueerde gebouwen uit de vikingtijd, waaronder een smidswerkplaats en traditionele huizen met meubels erin! Bezoekers kunnen op hun gemak rondlopen en deze gebouwen verkennen; er zijn ook Vikingspelen en elke zomer live-optredens.

3) Lade

Lade ligt in Trøndelag en is de thuisbasis van twee van de beroemdste archeologische vondsten van Noorwegen – de Ladestien (Lade pad), die in 1904 ontdekt werd, en het Gokstad Schip , dat dateert van ongeveer 850 AD. De plaats waar ze gevonden werden is omgetoverd tot een archeologisch park, met reconstructies van enkele van de oorspronkelijke gebouwen die zou er toen geweest zijn.

4) Borre

Borre is een Vikingbegraafplaats in het graafschap Vestfold. Het is een van de grootste en belangrijkste van dit soort plaatsen in Scandinavië, met meer dan 1.000 graven die dateren van tussen de 6e en 10e eeuw na Christus. Ook de resten van verschillende grote houten huizen zijn hier gevonden, evenals een aantal prachtige sieraden en andere kunstvoorwerpen.

5) Lofotr Vikingmuseum

Dit museum staat op het eiland Vestvågøy en vertelt het verhaal van het Vikingleven op de Lofoten – een archipel voor de noordkust van Noorwegen. Het museum beschikt over een groot gereconstrueerd langhuis, compleet met al het gereedschap en meubilair dat door de bewoners gebruikt zou zijn. Er is ook een verzameling artefacten te zien, waaronder wapens, sieraden en gereedschap.

6) Røros

Røros is een stadje in midden-Noorwegen dat een belangrijke rol speelde in de Vikingtijd. Het werd in 1644 gesticht als mijnstad en veel van de oorspronkelijke gebouwen uit die tijd staan er nu nog! De stad heeft ook een eigen museum gewijd aan de geschiedenis van de Vikingen, met tentoonstellingen over hun cultuur, religie en dagelijks leven.

7) Rogaland Vikingschipmuseum

Dit museum staat in Stavanger, in de provincie Rogaland – de thuishaven van enkele van de best bewaarde Vikingschepen in Europa. De in het museum zijn op elk moment wel tien schepen te zien, allemaal reconstructies op ware grootte. Deze boten behoren tot de oudste van het land en ze bieden een fascinerende kijk in hun vroege geschiedenis.

8) Konghelle

Op ongeveer een uur van Stockholm ligt Konghelle, een andere Vikingbegraafplaats die enkele uitstekende voorbeelden van oude kunst uit die tijd bezit. Een bijzonder hoogtepunt is een runesteen die je precies vertelt wat er in een bepaald graf ligt – was het vandaag maar zo gemakkelijk!

9) Kaupang

Nog een Kaupang! Deze ligt bij Skiringssal in de provincie Vestfold, en bevat ook verschillende gereconstrueerde gebouwen, waaronder een kerk, die een inkijkje geeft in hoe de Noren in die tijd godsdienstoefeningen hielden. Er staat hier ook een kleine replica van het Gokstadschip, waar bezoekers binnen in kunnen rondlopen.

10) Staafkerk van Heddal

De grootste staafkerk van Noorwegen staat in Heddal, in Telemark – hij heeft 13 verdiepingen! Bezoekers kunnen tijdens de zomermaanden een rondleiding door het gebouw krijgen, met gidsen die verkleed zijn als vikingen. Er zijn verschillende andere vikingplaatsen in de buurt, waaronder Gol Stave Church en een andere begraafplaats bij Borre.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen